Lise, en 35-årig kvinde med svær udviklingshæmning, er begyndt at udvise grænseoverskridende adfærd mod personalet. Hun forsøger at berøre mandlige medarbejdere på deres kønsorganer, især når de er alene med hende. Dette har skabt ubehag og usikkerhed blandt personalet, som ikke ved, hvordan de skal reagere uden at virke afvisende eller skuffende overfor Lise.
Spørgsmål:
Hvordan kan personalet hjælpe hende med at forstå grænser, samtidig med at de opretholder et respektfuldt forhold?
Anders, en 29-årig mand med udviklingshæmning, har gentagne gange forsøgt at holde om en kvindelig medbeboer, selvom hun har sagt klart og tydeligt, at hun ikke ønsker det. Når personalet prøver at intervenere, bliver Anders ofte aggressiv og skubber dem væk. De står nu over for en situation, hvor de skal håndtere Anders’ interesse på en respektfuld måde, samtidig med at de beskytter den anden beboers grænser.
Spørgsmål:
Hvad skal personalet gøre nu?
Sofie, en 25-årig kvinde med tilknytningsforstyrrelser og svære generelle indlæringsvanskeligheder, har oprettet en profil på sociale medier uden personalets viden. Hun har offentliggjort private billeder og personlige oplysninger, som hun ikke har forstået konsekvenserne af. En mand, har kontaktet Sofie, som umiddelbart efter personalets vurdering ikke har et handicap. Dette har skabt bekymring for hendes privatliv og sikkerhed, da hun ikke forstår de potentielle risici ved at dele så meget information online.
Spørgsmål:
Hvordan kan personalet vejlede Sofie om at bruge sociale medier på en sikker og ansvarlig måde?
Kasper er 40 år, og har autisme og generelle indlæringsvanskelighed i svær grad. Han har udviklet et tæt forhold til en kvinde i bofællesskabet, og de har udvekslet intime gestus og har udtrykt ønske om at være kærester. Men personalet er bekymrede for, om Kasper kan forstå de sociale og fysiske grænser i et forhold. De er usikre på, hvordan de bedst støtter Kasper i at udvikle et sundt forhold, samtidig med at vi beskytter ham og hans kæreste fra at komme i problemer med grænser og samtykke.
Spørgsmål:
Hvordan kan personalet bedst vejlede Kasper?
Cecilie er 48år og med svær udviklingshæmning og uden sprog, udviser hyppig selvstimulering i fællesstuen, hvilket skaber ubehag for både medbeboere og personale. Cecilie bruger ble og skal have hjælp til det meste i dagligdagen. Hun har svært ved at forstå de sociale konsekvenser af sin adfærd. Personalet står nu over for udfordringen med at finde en måde at håndtere adfærden på, uden at skabe forvirring eller stress for Cecilie, og samtidig sikre, at de øvrige beboere ikke føler sig utilpasse.
Spørgsmål:
Hvad skal personalet gøre nu?
Thomas, en 33-årig mand med autisme og et moderat udviklingshandicap har gentagne gange udtrykt seksuel interesse over for ledelsen og andet personale, som han ser som autoriteter. Det er sket i form at kærestebreve, luftkys og kram når ledelsen tillader det. Dette har skabt en konflikt, da Thomas ikke forstår de professionelle grænser i forhold til sin adfærd.
Spørgsmål:
Hvordan kan personalet hjælpe ham med at forstå sin adfærd og undgå at skabe et ubehageligt arbejdsmiljø for de ansatte?
Julie, en 28-årig kvinde med ADHD og moderate indlæringsvanskeligheder, har for nylig udtrykt et ønske om at identificere sig som mand, hvilket har skabt forvirring blandt både medbeboere og personale. Julie er begyndt at præsentere sig selv med et andet navn og udtrykke en ny kønsidentitet, men har ikke de nødvendige redskaber til at forstå de sociale og personlige konsekvenser af sin identitetsudforskning.
Spørgsmål:
Hvordan kan personalet støtte Julie i hendes rejse mod at finde sin kønsidentitet, samtidig med at de sikrer, at hendes behov for støtte, respekt og forståelse imødekommes i fællesskabet?
Carsten, en 34-årig mand med udviklingshæmning og tendens til psykoser, nægter konsekvent at tage bad, hvilket har skabt en udfordring for både ham og personalet. Carsten har ofte udtrykt, at han ikke føler behov for at vaske sig, og selv når personalet forsøger at forklare vigtigheden af personlig hygiejne, reagerer han med irritation og modstand og spytter på dem.
Spørgsmål:
Hvordan kan personalet hjælpe Carsten med at forstå vigtigheden af hygiejne og samtidig respektere hans selvbestemmelse?
Helena, en 27-årig kvinde med svær udviklingshæmning og autisme, har en vane med at “grave” i sin ble, især når hun har sin menstruation. Denne adfærd opstår ofte i situationer, hvor hun er uden opsyn, og kan føre til, at hun går rundt med menstruationsblod under neglene. På trods af gentagne forsøg på at informere Helena om, hvordan man holder sig ren og komfortabel under menstruationen, fortsætter hun med denne adfærd. Personalet oplever, at det både er ubehageligt for hendes medbeboere og uhygiejnisk for dem selv, hvilket skaber en vanskelig situation.
Spørgsmål:
Hvordan kan personalet bedst håndtere denne adfærd og støtte Helena i at forstå og håndtere menstruationen på en mere hygiejnisk og respektfuld måde?
Ali er 28 år og har et svært udviklingshandicap. Han bor på et døgnbemandet bosted. Ali har ikke noget verbalt sprog og kommunikerer via en mappe med 3-5 skemabrikker. Han er ikke renlig og bruger ble. Ali er for det meste i godt humør og elsker at være udenfor, så han tilbringer ofte tid på bostedets terrasse, i haven eller på korte ture i nærområdet sammen med personalet. I den seneste måneds tid er Ali begyndt at tage sine bukser og ble af og røre ved sin penis. Det sker primært, når han opholder sig udenfor i bostedets have eller på små gåture, men det er også begyndt at ske i fællesarealerne indenfor – fx i dagligstuen. Når personalet forsøger at hjælpe Ali med at tage bukser og ble på igen, reagerer han ofte med udadreagerende adfærd, fx ved at skubbe hænder væk, blive vred eller kaste med genstande.
Spørgsmål:
Hvad skal personalet gøre nu?
Mikkel er 32 år, har cerebral parese og sidder i kørestol. Han har også autisme og en lettere udviklingshæmning. Mikkel søger ofte fysisk kontakt med både personalet og medbeboere ved at holde fast i hænder, rulle meget tæt på andre og lægge en hånd på deres lår. Han har flere gange forsøgt at kysse kvindelige medarbejdere på kinden og kalder dem ofte “skat” eller “søde.”
Når personalet sætter grænser, reagerer Mikkel frustreret, græder højlydt og bliver ved med at opsøge den fysiske kontakt. Personalet er usikre på, hvordan de bedst støtter ham i at forstå grænser, samtidig med at han føler sig inkluderet.
Spørgsmål:
Hvordan kan personalet håndtere Mikkels adfærd på en respektfuld måde?
Sarah, en 32-årig kvinde med mild udviklingshæmning, IQ 55, har udtrykt
et ønske om at få børn og er begyndt at tale om at blive gravid. Sarah
har en kæreste på aftentilbuddet hvor hun går to gange om ugen.
Hendes mor har kontaktet personalet og anmodet om, at de griber ind og
får Sarah til at besøge lægen for at få en p-stav, da hun mener, at
Sarah ikke er i stand til at træffe denne beslutning på egen hånd.
Spørgsmål:
Hvordan kan personalet bedst håndtere konflikten mellem Sarahs ønske om
graviditet og hendes mors bekymringer, samtidig med at de respekterer
Sarahs rettigheder og beslutningsevne?
© 2025 Seksualvejleder Egestorp – Designet af Aveo web&marketing